Грешка беше…

Грешка беше да си замълча, оставяйки свои лични възгледи „да паднат като свидни жертви“ в името на илюзорното и тривиално „всеобщо благо“, по отношение на следните два крайъгълни камъка за течащия в момента Национален граждански протест:

 1. Протест срещу управляващите или протест срещу цялата политическа класа (това второто не е ли де факто протест срещу цялата демократична система?) е това, което правим? Защо подкрепих този протест, залагайки дори името си, след като най-малко две парламентарно представени опозиционни партии – ДСБ и СДС, се ползват с доверието ми (макар и доста относително по отношение на СДС)? Аз искам „да ударя метлата“ на управляващата коалиция „Орел, рак и щука“ и да поверя властта в ръцете на реформaторското малцинство – така, както смятам за правилно, но премълчах. А то дори (очаквано) не си струваше, след като отблъснатите бяха повече от привлечените…
 2. Какво цели този протест – постигане на дребнави съсловни целички или цялостна промяна на плачевното статукво? Уж второто… А някой вярва ли си, че управляващото мнозинство е склонно и способно да промени системата,  инициирайки и конструирайки промени в изборния закон например? Те ли ще са тези, които ще въведат смесената избирателна система (Mixed Member Proportional Representation) и ще прочистят избирателните списъци от т. нар. „мъртви души“, след като именно техни довереници се възползват най-умело от пукнатините в сегашния изборен закон? Не водят ли тези размисли до заключението за издигане на едно единствено  (справедливо, като се има предвид всичко останало, случващо се в българската държава – все неща, за които не ми се и пише вече) искане – оставка на правителството Станишев? Или казано с други думи – оставка на червените боклуци!

Неопитността не може да служи като извинение – такова и не търся по начало.

Но някои грешки могат да се поправят. В този дух вчера бяха проведени разговори с ДСБ и СДС, които се включват в протеста другата седмица. Този път, вярвам, не като „обикновени граждани“ – поредното недообмислено клише.

28.01.2009 г., 15:00 ч., пл. „Народно събрание“ – ела и ти!

Реклами

13 Responses to Грешка беше…

 1. Радан каза:

  Добри новини и умни думи.

 2. В статията не споменах, но симпатизанти на ДСБ така или иначе бяха на площада всеки един от проведените досега протести, така че това „включват“ не е съвсем правилно и справедливо. Това, което по-скоро очаквам, е официално да се обяви от трибуната, че протестът се провежда съвместо с тази и тази партия. Пък на другия ден Валерия Велева и останалите плъхове сред журналистите могат „да се плюнчат“ колкото си искат по страниците на вестниците си.

 3. Marfa каза:

  Е това трябваше да се чуе най-сетне! 🙂 И аз от сума време развявам байрака и обяснявам, че:
  а) протестът Е политически, колкото и да ги е страх организаторите да признаят този факт, и
  б) начинът му на провеждане до момента с все исканията, са пълна дивотия.

  Що за глупост е изречението „Протестирам срещу цялата политическа класа!“, при това заявявано с гордост?!

  Ей тук съм си казала всичко 🙂

 4. Наистина, оказва се, че „дипломатичността“ (да го наречем така) невинаги е печеливша стратегия; според мен е по-скоро губеща стратегия; човек трябва честно и открито да говори това, което мисли, което смята за истина – този е достойният път, въпреки че има някои неудобства. Няма друг начин да си влияем взаимно, особено пък на несигурните, на наивните, на подведените, на обърканите хора около нас (а те са повечето!) ако си мълчим, ако крием убежденията си.

 5. Не ми се ще премълчаването ми да се приема като „криене на убежденията“. Не съм крил, защото никой не ме е и питал, освен в „Дарик“, където един разпенил се болшевик дори си беше помислил, че може току-така да ме нападне заради пристрастията ми. По-скоро имах предвид ненатрапване и неналагане на моите лични убеждения на други хора, които съвсем явно не мислят като мен и вас. Както за казва, реших да дам шанс на обърканите да проумеят какво ни е нужно на всички нас. И все още не съм изгубил надежда, защото виждам положително развитие.

 6. Наистина всеки сам трябва да извърви своя път до проумяването на нещата, до схващането на смисъла. Ако им се дава наготово, тогава този смисъл им е чужд, но когато сами се доберат до него, тогава той става част от тях самите. Зачитането на свободата на другата личност предопределя това да не се опитваме да подтикваме другите на мислят като нас. В този смисъл сте постъпил правилно. Но пък понякога – съвсем човешко е това! – няма нищо лошо да подадеш ръка на друг човек, когато проумяването на нещата явно не е по силите му. Да се спори, да се съпоставят различията в схващанията и убежденията е една съвсем човешка потребност…

 7. Днес е имало още контакти между представители на протестиращите групи и различни партии. Предполагам, че Радан е присъствал. Търси се консолидация, уеаднаквяване на лексиката на говорещите от естрадата по време на протестите. Вече официално: в сряда, 28 януари, ще бъде отправено едно единствено искане към правителството – оставка!

 8. Marfa каза:

  И сега какво? Оказа се, че няма за какво да протестираме май.

  От една страна това е чудесно – явно, че всичко си е наред и само разни кенефни провокации от Чехия ни развалят пълното удовлствие. От друга страна обаче… Ама момент, то май няма друга страна, а?

 9. Марфа, най-грешното нещо би било да обръщаш внимание на казионни организации, пълни с бъдещи червени номенклатурчици (т. нар. „wannabes“), като НПСС. Най-напред, въпросната организация НПСС никога не е имала нещо, каквото и да е, общо с протестите. НПСС е „оръжие“, което другарите зареждат и използват в удобни ситуации като тази, за да разединят и замъглят обществените представи. Даже в случая използват това „оръжие“ за втори път в рамките на две седмици. Не ти ли прави впечатление, че току се появяват НПСС и заявяват несъгласието си с протеста? А този път са и още по-нагли – „спирали“ били протеста?! Че кога от НПСС, както вече споменах, са имали нещо общо с него. Нали в деня преди първия протест се разграничиха от него. Студентската организация, свързана с протеста, е СРОКСОС.

  Другите малоумщини в тая очевидно поръчкова статия даже няма да си направя труда да коментирам.

 10. Marfa каза:

  А, момент. Аз внимание на такива неща не обръщам. И ми е ясно що става. Но явно, че сарказмът в поста ми не си е проличал добре, за което грешката си е само и единствено моя.

 11. Всички граници бяха преминати на 14.01.2009. Твърдо подкрепям, че тази гражданска проява на ДСБ и СДС е време да прерастне в политическа.

  Оставка!

  http://bulgariaenasha.blogspot.com/2009/01/blog-post_239.html

 12. Марфа, грешката е и моя, един вид те подцених, но е добре, че не съм те засегнал. Извинявай, че не съм усетил сарказма ти 🙂

 13. Diabetic Feet каза:

  Hammertoes have long plagued the human foot, causing pain and discomfort in shoes.
  Flat feet have various degrees of arch degradation when the body’s
  weight is on them. My mother and my grandmother are
  very calm people who seem to handle stress very well.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: