Паметник на несъстоятелността

Отдавна се каня да пиша по темата.

Разгледайте снимката. Нещо ви прави впечатление, нали? Нещо не е наред. Да, снимката не е наред, но въпросът не се изчерпва „само“ с това. Многото на брой абсурдни и елементарни грешки, присъстващи и в българския, и в английския текст върху табелата от снимката, са просто последствие от това, което наистина не е наред.

Не са наред хората, които „работят“ в държавните институции на Република България. По всичко личи, че шуробаджанащината и връзкарството са достигнали своя връх в последните години.

Всеки Божи ден сипем жилещи слова по адрес на една или друга институция, която не си е свършила работата за пореден път – признаваме си, нали така? Няма и от какво да се притесняваме, защото „държавна“ работа наистина не се върши. Просто няма как. Няма от кого. В българската държавна машина не се назначават кадърни кадри. Даже е по-точно да се каже, че се назначават откровено некадърни кадри. Кадри, които издържаме ние. При това ги издържаме нелошо, не могат да се оплачат.

Изискванията за постъпване на държавна работа не се изразяват в добро образование, природен интелект, добро възпитание, работливост, честност и куп други положителни качества, които един служител може да притежава. Важни са роднинските връзки, а в най-лошия случай – познанствата. Пък другото… Ами, кучета го яли.

Такъв извод може (и трябва) да си направи всеки, който мерне въпросната табела от снимката, гордо поставена пред главния вход на Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Изработена и поставена там от поредната държавна тиква („работеща“ в Министерството на труда и социалната политика в конкретния случай), тази табела се е превърнала в един своеобразен паметник на несъстоятелността на българските държавни институции. А този „паметник“ не е там от вчера или от днес, а от години. И щом за толкова време няма кой да се намеси и да поправи нещата, значи или на никой не му пука, или никой не е и забелязал нещо нередно. Не знам кой е по-лошият вариант.

П.П. Доброжелателни и благоразположени студенти любезно са се опитали да поправят някои от грешките. Надявам се, че това няма да ви попречи ясно да ги различите.

Реклами

15 Responses to Паметник на несъстоятелността

 1. Патилан каза:

  Драги ми Смехурко,

  Ей такива като тебе са безполезни за демокрацията – даже са и вредни!
  Да плюеш наляво и надясно не значи, че си демократ.
  В случая меко казано си некомпетентен. Ако малко от малко знаеше за Програмата „Красива България“, нямаше да пишеш глупости. Табелите се правят не от чиновниците, а са задължение на този, който усвоява парите.
  С такива измишлютини, такива като теб провалиха дясното в България. Повече от антикомунизъм в главата ти няма нищо. А това не значи че си демократ. Че на това отгоре и десен. Просто си само един антикомунист – нищо повече.
  Изтрий си постинга да не се излагаш.

  Поздрав най-сърдечен
  Весел Патилан

 2. Пишеш глупости. Това, че табелата не е пряко изработена от министерството, не снема отговорността му върху нея, защото въпросните проекти са под неговата юрисдикция и се финансират от държавния бюджет чрез неговия собствен. Такова е положението – когато използват името ти, не може да нехайстваш.

  И какво остана сега от цялото ти мнение – само личните нападки. Ама и те са толкова безпочвени, защото не ме познаваш. Но пък от друга страна си поредният анонимен интернет герой, вдъхновен от неподозираните способности, които киберсферата осигурява.

  И като за финал – претенции нямам. „Признаваш“ ме за антикомунист – много ти благодаря. Щеше да ме е срам, ако не бях.

  Предлагам ти да продължиш да се съсредоточаваш върху четенето на детски книжки.

 3. Патилан каза:

  Драги ми Смехурко,

  Нищо не си разбрал.
  Обвинявам те в дребнотемието с което се занимаваш. Какво се захванал с тази табела? Ако е нещо толкова показателно и ако продължим в тази насока, може да се окаже, че някоя женица, която е подскачала и викала „Който не скача е червен “ са я уредила на работа в това министерство( Законът за държавния служител е приет 1998г, над 70% от държавните служители са от това време.)
  Ама не иде реч за това. Погледни какво става в дясно! Липса на идеи. На алтернативи. Антикомунизмът е необходимо, но не е достатъчно да вървиш напред, Ти още нож на умряло куче вадиш. Това ли е най-важното?
  Дигни високо летвата!!!!Успех!

  Поздрав най-сърдечен
  Весел Патилан

 4. Не съм сложил цвят на „анонимния чиновник“, какво сам можеш да видиш добре. Не съм изключил възможността да е някой „син“ кариерист от барикадите.
  А липсата на идеи в дясното няма как да я променя аз, нямам и претенциите за подобно нещо. Като поредния млад интернет писач, беснеещ срещу комунизма и олигархията, засега се задоволявам само да изисквам и следвам креативни десни идеи, но не и да налагам такива. Не мога и никой няма и да ми позволи.
  Колкото до умрялото куче – въобще не съм съгласен. Комунизмът и кадрите му са си още тук и владеят положението по техен си почин. В последните месеци тая тенденция на реставрация на техните си маниери и традиции най-нагло се очертава все по-ясно. Погледни посещението на Путин, отбелязването на 3-ти март, реакциите при трагедията с влака, реакциите при корупционните скандали, при вота на недоверие… Те са неизброими тези неща. Докато ги има, ще го има и антикомунизмът. Вярно е, че само ние в България все още се занимаваме с тая тема, но то си има и причина – занимаваме се, защото комунизмът си е все така тук.
  Благодаря и за съвета да вдигна летвата. Стои като цел пред мен, но не се чувствам подготвен все още. Затова се занимавам с по-дребни теми, защото това, че са дребни, не може да е причина да бъдат подминавани.

  Поздрави.

 5. Патилан каза:

  Драги ми Смехурко,

  Кой ти каза че не можеш да налагаш идеи? От какво се страхуваш? Не си подготвен? Или ти е кеф да си помпиш самочувствието, че онези дето се барат за големи политици приказат и вършат глупости. Те са едни от нас. Никой не се е родил политик(освен Симеон, но това е друга тема , не я засягай засега) Само, че те с лакти и нокти са се домогнали до властта и държат дистанция. Е и с какво са по-читави от теб?
  Вярно е ч
  Просто ти предлагам да изместиш направлението на огъня и да смениш калибъра с по-голям?

 6. Не се съмнявай, че когато ми се прииска да напиша/предложа нещо, което ми се стори реформистко с оглед на статуквото, ще го направя. Това имах предвид под „не се чувствам подготвен“ – че не съм се сетил нещо, за което друг преди това не се е сетил. Иначе ония са ясни…

  Поздрави.

 7. Ружа каза:

  Ако позволите да се изразя на медицински език, тази табелка е само един от многобройните симптоми на синдрома- НЕКЪДЪРНОСТ, която ни залива отвсякъде.

  Коментара на Патилан показва друг симптом, който принадлежи към народопсихологията на българина. Вечното заяждане, желание за
  самоизтъкване и ръсене на мозъци, критикарство не към проблема,
  а към автора…Вечното пилеене на енергия,“да тика онова, което само се търкаля“

  За половин век живот в България съм стигнала до извода, че колкото по- далеч
  и по- бързо от този народ / да не повторя думите на уважаваният българин П.Р.Славейков/- толкова по- добре. „За криво колело – прав път няма“

  Боре, горе главата!
  Както е казал един друг поет, Недялко Йорданов, „тази държава на таквиз идиоти като теб се крепи. 🙂

  Самюел Бекет ,“В очакване на Годо“- „Никакво отпускане в дребните неща“.

  На Патилан пожелавам да му се случи да спре горящ влак с гърдите си, за да ни демонстрира величието на подвига и геройството си.

 8. Благодаря ти за хубавите думи, Ружа 🙂

 9. Ружа каза:

  Боре, това не са комплименти, а моята лична позиция и те уважавам не за това, че имаме общи възгледи за нещата от живота ,а че ги отстояваш. Дерзай! Поздрави.

 10. Радвам се, че е така. То какво друго му остава на човек, ако няма уважението на хората? Поздрави 🙂

 11. Сполай ти Царю, сполай ти чедо!

  В нашта махала преди много години имаши чешмичка. Народната власт я построи за народа, за да пие бистра вода до насита.

  Да ама дойде костовашкото време и чешмичката пресъхна. После додоха едни булдозери и багери и ровиа, ровиа и сичко изпотъпкаха, а от чешмичката и помен не остана. Сигурно лично Костов ги беше пратил, за да не може народа да пий вода, а да купува бутилирана и да пълни гушата на Муравей, бял ден да не види дано!

  Добре чи после Нашия Цар наново дигна чешмата, Господ да го поживи! На откриването Царя лично доде и ми каза:

  – Бабо Коконице, пий бистра вода до насита, има и за теб, и за внучетата. Няма вече да купувате бутилирана. А господин Муравей Радев нека да си смени чипа. Пийте и бъдете здрави!

  А аз му викам:

  – Сполай ти Царю, жив да си ни! Че ако не си ти Костов пак ше доде да бутне чешмата, чумата да го тръшне дано!

  И после му целувам ръка и му думам:

  – Още сто години да си жив, бащице наш!

 12. Ружа каза:

  Тоя Вампир е навсякъде! Ега ти патологията!
  Бабо Коконице барем пиши като харота ма, че не дразниш с простотията си,
  ами с изкилиферчеността наизказа си, най- вече.

 13. Тая баба Коконица си е една чиста „машина за спам“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: