Амбиция във възпитанието и образованието

Какво е нужно на България, за да започне да отлепя от дъното или, да се изразя по-оптимистично, да увеличи темповете и скоростта на растеж и развитие и вместо да гоним (както винаги) Русия, копирайки олигархичния й строеж и нереформираната й система, да я подкараме работата към догонване на стандарта (във финансовия му аспект, но не и като навици и неща от тоя вид) на живот в уредените страни от ЕС? Разбира се, нужно е да се отървем от правителството на Сергей Дмитриевич Станишев, Гоце и цялата банда немуподобни „ушета“. Но това е по презумция, всеки адекватен човек го знае.

Всеки адекватен човек знае обаче, че България жизнено се нуждае от изтелигентни и разумни нови поколения. Подрастващите са тези, които могат и трябва да забутат бързо страната ни по релсите. Предните поколения нямат шанс поради комунистическата си обремененост, а моето поколение – поради посткомунистическата си обременост от прехода. Поне така изглежда. Много се дразня, когато трябва да се обсъждат интелекта, интересите и вижданията за живота на болшинството от моите връстници и затова предпочитам да не говоря/пиша много по тази (безкрайна) тема.

А българските управляващи съвсем естествено нямат намерение да променят нищо в тази насока. На тях стадото им върши чудесна работа като си гласува за тях (или просто се въздържа от гласуване, което е същото като да гласуваш за БСП, ДПС, Атака, ГЕРБ или разпадащото се НДСВ ), въпреки вредите, които нанасят на българската държава. Образовани и самостоятелно мислещи български граждани на тях не са им нужни и реформи в образователната система почти не се правят, а ако се правят, са безмислени и съответно безсмислени.

Затова аз лично много се радвам на всеки признак на пробуждане, на някаква амбиция за работа, проявена от възпитатели и учители – хората, които имат основна роля в оформянето и образовеното на бъдещите поколения българи. Конкретния пример, който ме впечатли, беше иновативността на учителите Катя Капанова и Ирена Калчева, ръководещи група „Делфин“ от софийската ОДЗ № 30 „Радецки“. Та тази група се е сдобила със… свой собствен блог, чрез който учителите и родителите да комуникират и взаимодействат. Напук на обидно ниското заплащане, напук на лошите условия тези хора проявяват някакъв по-особен интерес към работата си, някакво по-голямо желание за действия, които да доведат до развитие и до по-добри резултати. Все неща, които са в наш общ интерес.

Мога да кажа само „Хвала!“ на такива амбициозни учители! И да пожелая успех в начинанията им, разбира се. Както в това, така и във всичките им останали. Защото съм сигурен, че има такива.

Ето адреса на блога отново: http://delphin2004.wordpress.com/

Advertisements

4 Responses to Амбиция във възпитанието и образованието

 1. GaN каза:

  Напълно съм съгласен с тезата ти! Аз самият не веднъж съм го казвал: Нашите политици имат интерес от стадо, а не от граждани! Защо да се хабят за образование 🙂

  Евала на възпитателките в тази детска градина! Хвала на таквизи българи дет са вика. 🙂

 2. GaN каза:

  А, и забравих. По мои наблюдения някъде от 85-ти набор на горе (сиреч 1985-наши дни) за нищо не стават. И аз съм в това число 🙂 Имам преки наблюдения върху набори 85, 86, 87 и 88 както и малко върху 89. Понеже не съм видял преди тях мисля, че от там някъде почна „простотията“ и „тъпотията“, но както каза това е безкрайна тема 😦 Но моето лично мнение е, че болшинството … мнооого зле 🙂 Както казах и аз съм в това число 🙂 Да не се засегне някой 🙂

 3. pierrot каза:

  Здравей!
  Изразил си се много интересно – вкарваш политически нюанс в личната иниацитива. Мое тълкование и мой съвет – недей! Никога реалната образователна политика няма да е насочена към образоване пълноценно на цялото население. То се образова посекторно, с конкретна насоченост.
  Ганчо – ти си в центъра на единна Европа, която се гърчи в демократични колапси 🙂 Трябва да си видял много добре, че управляващи и управлявани разсъждават винаги различно, но винаги печели кой?
  Проявлението на тази теза във всяка страна е различно просто.

 4. Pierrot, приемам градивната ти критика. Определено сега, като препрочитам статията, и на мен ми се вижда малко в повече политиканстването, но твърдо си стоя зад думите. А и е важно да се знае, че не ми беше целта да критикувам върхушката в тази статия специално. Исках да похваля учителките, но съм се поотплеснал. Че българското образование затъва (или е затънало и сега се опитва да изплува) обаче, не може да не се съгласиш.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: